Energie bespaartips

6 manieren om de energierekening te verlagen via verwarming

Dagverlaging

Zet de thermostaat een uur voor u vertrekt een graadje lager en draai de radiatorkraan dicht in de kamers waar niemand is. Afhankelijk van hoe lang u weg blijft zou u de thermostaat ook een paar graadjes lager kunnen zetten.

Oplossing: Wanneer u niet aan denkt om de thermostaat wat lager te zetten voordat u weg gaat kunt u uw huidige thermostaat ook vervangen voor een met een aanwezigheidsdetector. Dit is een soort oogje dat beweging waar neemt, deze zal automatisch de temperatuur verlagen als er niemand is en weer verhogen wanneer u thuis komt.

Nachtverlaging

In woningen zonder vloerverwarming kan de thermostaat in de woonkamer ’s nachts op 15 graden. Een verwarming met radiatoren reageert vrij snel en daardoor is de woning heel snel weer op temperatuur.

In woningen met vloerverwarming kan de thermostaat ’s nachts 2 graden lager; bij een grotere verlaging duurt het opwarmen te lang.

Oplossing: Het verlagen van de nachttemperatuur is heel eenvoudig uit te voeren door een klokthermostaat te monteren, u geeft in grote lijnen aan wat uw leefschema is. In alle gevallen kunt u dit handmatig tijdelijk aanpassen.

Ketel vermogen

Vroeger werd het vermogen (capaciteit) van de cv ketel gebaseerd op het verlies van warmte van de woning. Tegenwoordig wordt in 80% van de situaties het vermogen gebaseerd op de behoefte van warmwater. Hierdoor hangen in 80% van de woningen een cv ketel met een veel te groot vermogen. Een te groot vermogen is per definitie verspilling van energie.

Oplossing: Het aanpassen van het vermogen van u cv ketel heeft geen invloed op de productie van warmwater, uw ontspannen douche moment komt dus niet in gevaar. Vraag u onderhoudsmonteur om tijdens het eerst volgende onderhoud het vermogen van de cv-ketel aan te passen of neem contact met ons op.

 

Comfort en besparen tegelijk.

Vrijwel alle installaties worden standaard uitgevoerd. Een aan/uit thermostaat en gewone radiatorkranen. Op zichzelf niets mis mee, want het wordt er wel warm door in huis en dat is wat u wenst, toch? of wenst u iets meer?

Een aan/uit thermostaat werkt eigenlijk zoals het klinkt. Het is aan of uit, de cv ketel brand op vol vermogen of niet. Wanneer je een modulerende thermostaat toepast stuurt deze de ketel ook modulerend (traploos) aan. De meeste nieuwe ketels zijn hier geschikt voor.  Het effect van aan/uit of moduleren zou je kunnen vergelijken met het een auto die alleen volgas of stil kan staan. Waarschijnlijk kom je niet ontspannen op je locatie aan maar je komt er wel. Dit geld ook met een ketel die wanneer er warmte vraag is alleen maar vol vermogen kan geven, die zal het huis warm krijgen maar dat gebeurd niet geleidelijk. Temperatuurschommelingen zijn het gevolg, meer slijtage en een slecht rendement.

Vaak worden radiatoren ook met soortgelijke kranen uitgevoerd, de handbediende kranen die of dicht staan of open. Hierbij is een beetje open, toch helemaal open aangezien deze niet vanzelf dicht gaat. Thermostaatkranen daarentegen sluiten naarmate de temperatuur stijgt de toevoer een beetje af, dit zorgt voor een vrij constante temperatuur.

Oplossing: vraag uw onderhoudsmonteur of neem contact met ons op om te bekijken of uw thermostaat een aan/uit thermostaat of een modulerende thermostaat is. Let er ook op dat de ketel modulerend kan branden anders heeft u er nog niks aan.  Laat uw  standaard radiatorkranen vervangen voor thermostaatkranen.  Zorg er wel voor dat die in de woonkamer niet vervangen worden anders krijgt u 2 kapiteinen in 1 ruimte.

Deze aanpassingen zorgen voor een aanzienlijke besparing maar vooral voor meer comfort aangezien geen enkele ruimte onnodig warm wordt.

 

Inregelen van de installatie

Een heel goede besparing wordt verkregen door het inregelen van de cv installatie. Daarnaast lost het geluidsklachten en warmteklachten op. Inregelen van de installatie is niks meer dan de volumestroom over de radiatoren af te stellen naar behoefte, net zoals een teveel aan vermogen verlies tot gevolg heeft is dat ook het geval bij radiatoren of vloerverwarming dat niet is afgesteld.

Velen,  hebben vroeger gesleuteld aan brommers. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe sproeier en carburateur had gemonteerd onder uw brommer begon het leuke van het verhaal, het afstellen. Wanneer u te weinig brandstof gaf liep de motor of helemaal niet of heel mager, wanneer u te veel gaf verzoop hij en kon u de bougie weer gaan droogmaken etc…

Wanneer er te veel water over de radiator stroomt zal deze bloed heet worden, maar het water krijgt eigenlijk niet voldoende tijd om af te koelen, wanneer er te weinig water over de radiator stroomt krijgt u de kamer niet warm. Bij het inregelen bepalen wij aan de hand van het vermogen de volumestroom en stellen deze dan in. Op deze manier wordt het in andere kamers ook warm en is de ketel niet onnodig water aan het verwarmen wat toch niet afkoelt.

 

Wilt u graag advies en tips op maat? bel 06-26710606

Reacties zijn gesloten.